Sådan kan du i ejendomsbranchen udfordre status quo efter coronakrisen

​Sådan kan du i ejendomsbranchen udfordre status quo efter coronakrisen

Coronakrisen har drevet mange erhverv til recession - her er ejendomsbranchen ikke undtaget. Dog melder 2020 alligevel om solstråler i branchen. 

40 milliarder kroner i tab

Både regnskaber og forretningskoncepter i ejendomsbranchen lider under et år, hvor det meste af samfundet har været lukket ned.

Dette har ifølge tal for Ejendomdanmark blandt andet betydet et tab på op til 40 milliarder kroner for ejendomsinvestorerne og et generelt fald i værdi for butiksejendomme, der ydermere spås i højere grad at blive udfordrende at leje ud.

Et større håb for de sammentømrede butikker

År 2020 har blandt meget andet budt på nedlukninger i butikssektoren af flere omgange, hvilket bestemt har sat sine spor i branchen.


Butikslejen er fortsat faldende, hvilket ikke kun kan tilskrives den stigende grad af onlineshopping, der udfordrer de fysiske butikkers eksistens.

De seneste tal fra Ejendomdanmark viser nemlig, at faldet i år 2020 har været større end gennemsnittet for de seneste år.

Der er dog også positive udviklinger i sektoren, der blandt andet ses hos de danske shoppingcentre.

Selskabet Danske Shoppingcentre har nemlig udlejet 15% flere butikker i 2020 end 2019.

Hvad med kontorsektoren?

På trods af, at kontorsektoren ikke ser ud til at være lige så hårdt ramt som butikssektoren, kan der heller ikke her kigges ind i en sikker fremtid.

De nyeste tal fra Ejendomsdanmark viser, at 2020’s sidste kvartal beretter om en stigende ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje, hvilket klart er en solskinshistorie at tage med fra krisen.

Dette skyldes blandt andet, at der trods alt er mange virksomheder, der har valgt at blive i deres kontorbygninger, selv efter et år på hjemmekontoret.


Alligevel er restancerne i kontorsektoren stigende ifølge en analyse fra Ejendomdanmark.


Læs også: Forskellen på fastholdelse og forebyggelse


Skrivebord på flekstid

Der ses eksempler på, at virksomheder, grundet det stigende naturlige forhold til distancearbejde, ser en mulighed for at sparre på huslejen og opsige dele af eller hele deres domicil.


Coronakrisen har på mange måder fremskyndet tendenser, da vi er blevet tvunget til at tænke kreativt under de omgivelser, vi er givet.


                                                                   

                                                                 

Dette har resulteret i, at nogen organisationer tyer til alternativer som Drop In kontorer, hvor medarbejderne som udgangspunkt arbejder hjemmefra, men kan benytte sig af en skrivebordsplads på Drop In kontoret efter behov.

Større krav til ejendomsbranchen

Denne trend stiller skærpede krav til ejendomsbranchen, der kan være nødsaget til at finde på nye attraktive initiativer at slå på, for fortsat at kunne sælge og udleje sine bygninger.

Efter en krisetid som corona, har det for mange virksomheder været en hård opgave blot at nå status quo. Her også sagt, at vækst kan være en vanskelig størrelse efter recession, da likviderne for mange er udtømte.

Af denne grund kan det være nødvendigt at genopfinde og differentiere sin virksomhed for at have en konkurrencemæssig fordel på markedet.

Læs også: Kom med på den grønne ESG-bølge


Din mulighed for at udfordre status quo

Denne konkurrencemæssige fordel spås af aktører i branchen til at kunne bestå af at opføre verificerede sundhedsmæssig forsvarlige bygninger.

Denne certificering, der mest af alt konceptuelt minder om en DGNB-certificering, består i at opføre bygninger, så de på effektiv vis kan opfylde og måle på standardiserede krav til hygiejne, rengøring, luftkvalitet mv., der skal sikre et bedre miljø og indeklima.

Der ses allerede nu eksempler på nyopførte bygninger med teknologier, der sørger for den bedst mulige luftkvalitet for medarbejderne, hvilket lige nu er mere aktuelt end nogensinde grundet coronasituationen samt et stigende antal astmatikere og allergigere, der efterspørger netop dette.​

Konceptet er opstået på baggrund af stigende krav fra medarbejdere, beboere og de organisationer, der lejer sig ind i ejendommene, som i fremtiden ønsker bygninger, der lægger op til et bedre indeklima og indretning, aktivt går ind og forebygger virusser som Covid-19.

Dette betyder altså, at der i ejendomsbranchen er et marked for sundhedsmæssig forsvarlige bygninger, hvilket kan være din mulighed for at udfordre branchens status quo og dermed booste din forretning i en krisetid.

Amalie Search & Selection A/S

Slotsmarken 18 1. th., 2970 Hørsholm

Click here for directions

Inge Lehmanns Gade 10, 5. sal, 8000 Aarhus C

Click here for directions

Contact

Phone: +45 33 34 30 30

E-mail: tr@amaliesearch.dk

​CVR: 27647324

searchdanmark_125​​